برقراری ارتباط موثر
نکته های ناب
برقراری ارتباط موثر
برقراری ارتباط، این جا و آن جا ندارد. اهل هر جا که باشید، برای ایجاد یک ارتباط خوب و موثر بالاخره باید یک چیزهایی را بدانید و رعایت کنید.
ژاپنیها ساکت اند، آمریکاییها پر سر و صدا، آلمانیها خشک و مقرراتی، انگلیسی ها معروف اند به این که در لفافه حرف میزنند و از منظور اصلی طفره میروند و استرالیاییها، دقیقا برعکس، به رک گویی مشهورند و …
۵ ثانیه اول مهمتر است!
رابرت هلر میگوید: ۵ ثانیه اول هر ملاقاتی از ۵ دقیقه بعدیاش، مهمتر است. نمیدانم شما خودتان هم این موضوع را تجربه کردهاید یا نه، ولی او واقعا راست میگوید. شاید در ۵ ثانیه اول یک ارتباط، هیچ حرفی رد و بدل نشود، اما نیمی از راه ارتباط در همین مدت کوتاه، طی شده است.
حقیقت این است که هر «کل» خوب و چشم گیری را جزییات اش شکل میدهد، هر چند که آن جزییات در نگاه اول، اصلا به چشم نیایند. تقریبا همیشه، توجه به نکات ریزی که گه گاه بی اهمیت به نظر میرسند، تاثیر چشم گیری در نتیجه نهایی خواهند گذاشت.
رابرت هلر بلافاصله پس از جمله بالا، توصیه میکند که: وقتی دارید با دیگران صحبت میکنید یا حتی وقتی که دارید به حرفهایشان گوش میکنید، یادتان باشد که به چشمهایشان نگاه کنید، بدنتان را راست و راحت نگه دارید و با دستهایتان بازی نکنید!
حتی اگر یک کلمه هم به زبان نیاوریم، حالت بدن ما میتواند فرد مقابل مان را به حرف زدن تشویق کند و یا برعکس، جلوی حرف زدنش را بگیرد. حالت بدن ما، وقتی حرف می زنیم و حتی هنگامی که خودمان هم متوجه نیستیم، برای طرف مقابل پیام میفرستد که حرف ما راست است یا دروغ، صادقانه است یا ریاکارانه، از سر دلسوزی است یا رفع تکلیف و …
اما فقط کلمات نیستند که معنا را منتقل میکنند؛ حالت بدن شما هم با مخاطبتان حرف میزند و همین طور حالت بدن دیگران، با شما. مثلا اگر کسی با یک دست، چشمش را بمالد و با دست دیگر گوشش را بخاراند و دهانش را به خمیازه باز کند و در همان حال هم با زیباترین کلمات و شیواترین طرز بیان، به شما ابراز عشق و علاقه کند، آیا شما حرفش را باور میکنید!؟
وقتی به چشمهای شخصی که دارد با شما صحبت میکند آرام و خونسرد نگاه میکنید او حس میکند که شما از آن چه میشنوید واهمه ندارید.
خوب حرف زدن و خوب گوش کردن را تمرین کنید.
جنس صدا و نحوه صحبت کردن هم در برقراری ارتباط موثر است. مثلا ممکن است با تند صحبت کردنتان، فقط ناآرامی و عصبانیتتان را به ذهن طرف مقابل تلقین کنید و از آن طرف، با آرام صحبت کردنتان حس ملاطفت و همدردی را انتقال بدهید.
اگر لحن صدایتان نامناسب باشد ممکن است پاسخ نامناسبی دریافت کنید. رابرت هلر توصیه میکند که با تمرین زیاد، سعی کنید لحن صدایتان را بهبود ببخشید. در بیشتر موارد، با به دست آوردن لحن صدای خوش بینانه و مطمئن، میتوانید دیگران را در مسیر موافقت با خودتان همراه کنید.
اما یادتان نرود که هر ارتباطی دارای یک ماهیت دوسویه است. یعنی فقط خوب حرف زدن مهم نیست، خوب گوش کردن هم مهم است. نحوه گوش کردن شما به طرف مقابل، خودش دارای معناست و به برقراری ارتباط کمک میکند.
اگر با تمرکز گوش کنید، فردی که با شما صحبت میکند، اعتماد به نفس پیدا میکند. در یک ارتباط صمیمانه، همیشه آن چه را که میشنوید، قابل اطمینان بدانید مگر این که خلافش ثابت شود.
صحبت طرف مقابلتان را پی در پی قطع نکنید. اگر این کار را در مقابل کسانی که به سختی میتوانند نقطه نظراتشان را بیان کنند، انجام بدهید، عملا آنها را از حرف زدن بازداشتهاید.
فردا هم با شما با نکته های ناب همراه خواهیم بود.
دیدگاهتان را بنویسید