استرس و راه های مدیریت آن

حتما تا به حال اسم استرس را زیاد شنیده اید حتی با آن نیز آشنا هستید و می دانید که استرس چیست؟ روانشناسان بر این باورند که استرس به شرایطی گفته می شود که یک فرد احساس می کند خواسته ها و آرزوهایش فراتر از منابع اجتماعی و فردی که دارد، می باشد. در واقع ما زمانی دچار استرس می شویم که احساس می کنیم اطلاعات، منابع و دانش کافی برای مدیریت شرایط پیش رو را نداریم. راه های بسیاری برای کنترل استرس می باشد که به کمک آن می توان استرس و اضطراب و حتی استرس کاری را از بین برد. با ما همراه باشید تا در ادامه درباره کنترل استرس شغلی و مواردی از این دست توضیح دهیم.
واکنش نشان دادن نسبت به استرس
انسان ها نسبت به استرس دو واکنش غریزی از جمله: “مبارزه یا پرواز” و “سندرم سازگاری عمومی” دارند و حتی گاهی هر دو واکنش با یکدیگر اتفاق می افتند.
مبارزه یا پرواز
این واکنش زمانی اتفاق می افتد که فرد شوکه و یا تهدید شود، مغز انسان در چنین شرایطی هورمون استرس ترشح کرده تا بدن بتواند با راه حلی از این شرایط رهایی یابد و یا اصطلاحا پرواز یا مبارزه کند. این هورمون حتی در لحظاتی که فرد هیجان زده یا نگران می شود، به وی انرژی می دهد تا به درستی مشکل به وجود آمده را کنترل و مدیریت کند. این مورد دارای دو جنبه مثبت و منفی می باشد؛ جنبه مثبت آن مربوط به زمانی می شود که فرد در زمان تهدید و یا هیجان بتوند آن شرایط را به راحتی مدیریت کند و اما جنبه منفی آن این است که شاید در هر شرایطی، برای مثال هنگام انجام کارهای روزمره و یا حتی تحویل پروژه ای در مدت زمان کم، رخ دهد.
سندرم سازگاری عمومی
این واکنش مربوط به زمانی است که فرد در معرض استرس طولانی مدت قرار می گیرد و می تواند در سه مرحله مجزا با استرس مقابله کند:
۱) هشدار، هنگامی که فرد نسبت به عامل استرس زا واکنش نشان می دهد.
۲) مقاومت، هنگامی که به عامل استرس زا عادت کرده و می توانیم آن مشکل را حل کنیم. لازم به ذکر است که بدن برای مدت طولانی نمی تواند مقاومت کند و در نتیجه منابع فیزیکی و احساسی ما به تدرج کم شده و از بین می روند.
۳) خستگی، زمانی که بدن فرد فرسوده شده و توانایی عملکرد معمولی را ندارد.
نشانه های استرس
هر شخصی هنگامی که دچار استرس می شود، به طور متفاوتی واکنش می دهد، اما نشانه های عمومی وجود دارد که در واکنش مبارزه یا پرواز اشخاص یکسان هستند:
- سردردهای مکرر
- دست پاچه بودن
- تحریک پذیری و عصبانی شدن
- عدم تمرکز
- خواب بیش از اندازه و یا بی خوابی
- سورزش مکرر معده و احساس تهوع
- حمله های عصبی
- خستگی دائمی
عواقب استرس
استرس بر روی عملکرد، پیشرف کاری و شغلی و ارتباط ما با دیگران تاثیر می گذارد. لازم به ذکر است که استرس طولانی مدت باعث فرسودگی شغلی، سکته مغزی، افسردگی و بیماری های قلبی عروقی نیز می شود.
سعی کنید همیشه با تمارینی که برای کاهش و از بین بردن استرس مفید است، در هر شرایطی استرس را کنترل کرده و از بین ببرید، زیرا این کار به شما کمک می کند تا بتوانید به خوبی تصمیم گرفته و به موفقیت و هدف خود دست یابید.
دیدگاهتان را بنویسید