هرگز مقایسه نکنید
ضرب المثلی چینی می گوید : انسان زمانی پاکی و آرامش زمان کودکی را از دست می دهد که شروع به مقایسه می کند .
مقایسه یعنی استفاده از یک ترازوی فیزیکی یا ذهنی برای سنجیدن میزان هم قدی و هم ارزشی دو چیز با یکدیگر .
بدیهی است که نتیجه هر مقایسه ای سه حالت بیشتر نیست . یا کوچکتریم ، یا هم اندازه ایم و یا بزرگتر . و وقتی که این مقایسه در مورد توانمندی های درونی اشخاص صورت می گیرد وحشتناکترین اتفاقی که ممکن است در حین مقایسه رخ دهد !
آن اتفاق هراس انگیز چیزی نیست جز زیر سؤال رفتن توانایی ها و خصلت ها و ارزش های وجودی خود شخص مقایسه کننده . ! همین که یک انسان اجازه دهد قابلیت ها و ارزش های درونی اش با دیگری مقایسه شود ، به این معناست که نسبت به یکتایی و منحصر به فرد بودن خودش دچار تردید شده و این تردید شکننده ترین ضربه ای است که می تواند به شخصیت یک انسان وارد آید .
هر شخصی باید ذره ای در بی همتایی و یکتا بودن خود شک نکند و هرگز در ذهن خود جایی برای شنیدن مقایسه ها و گوش سپردن به نتایج قیاس های عملی و غیر عملی باز نکند .
شاید برای صاحبان دانشگاه ها به دلیل محدود بودن تعداد صندلی ها و معلم ها ، برگزاری کنکور و مقایسه نمرات ، ملاک و معیار جداسازی نخبه ها از افراد معمولی باشد ، اما حقیقت این است که نه تنها آزمون کنکور بلکه میلیون ها آزمون دیگر هرگز قادر به جداسازی و الک کردن افراد نابغه از افراد معمولی نیست و بهترین شاهد آن است که خیلی ار کسانی که در کنکور قبول نمی شوند و از راه مطالعه آزاد در بازار و کار و کسب درآمد بسیار کارآمدتر از فارغ التحصیلان دانشگاهی ظاهر می شوند و عمل می کنند .
اگر دچار افسردگی و ناامیدی هستید ، اگر احساس می کنید به هر کاری دست بزنید احتمال موفقیت شما کم است ، اگر خیلی جاها با وجود دانستن و توانستن سکوت می کنید و میدان را به دیگران ضعیف تر از خود واگذار می کنید ، اگر احساس می کنید اوضاع زندگی تان روز به روز در حال بدتر شدن است و امید پیروزی و موفقیت روز به روز کمتر می شود ، بدانید که دچار ” بیماری مقایسه ” شده اید و مادامی که دست از این رفتار ذهنی بر ندارید ، هرگز روی آرامش و شادی و موفقیت را نخواهد دید .
رمز پیروزی و موفقیت همه موفق های تاریخ این است که آن ها از یک لحظه به بعد دیگر حتی ذره ای در بی همتا بودن و منحصر بودن خودشان تردید نکرده اند و اصلاً برای محک زدن توانایی های خود نیازی به مقایسه ندیده اند و متقابلاً به مقایسه های دیگران هم کاملاً بی اعتنا بوده اند .
دیدگاهتان را بنویسید