هوش هیجانی در روابط زناشویی چه تاثیری دارد؟
هوش هیجانی در روابط زناشویی چه تاثیری دارد؟
مقدمه
هوش هیجانی در ازدواج و زندگی زناشویی تاثیر فوق العاده ای دارد، اساس رضایت از روابط به توانایی فهم و کنترل هیجانات بستگی دارد.
ازدواج و زندگی زناشویی یک بافت سرشار از عاطفه می باشد و در ازدواجهایی که زوجین با یکدیگر در تعارض و تضاد باشند، برانگیختگیهای هیجانی زیادتری دیده میشود.
کسانی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند میدانند که خودشان یا حتی دیگران در یک لحظه خاص، در چه نوع حالت هیجانی به سر میبرند.
در واقع قادر هستند به دقت عواطف گوناگون و متفاوتی مانند خشم، ترس، احساس گناه و عشق را از هم تشخیص دهند.
هوش هیجانی به معنای توانایی درک و شناخت صحیح هیجان ها و عواطف خود و دیگران، آن گونه که هستند، است؛ و دربرگیرنده دو جنبه از هوش است که عبارتند از:
– درک خودتان، به معنی درک اهداف، تفکرات، رفتار و مقاصد
– درک دیگران و احساسات آنها
به بیان دیگر هوش هیجانی دارای چهار بعد می باشد:
شناسایی و بیان هیجانها: که به معنی توانایی فرد در خودآگاهی هیجانی، بیان هیجانات، درک نیازهای دیگران و توانایی تشخیص درست و نادرست ابراز هیجان است.
استفاده درست از هیجانها: به معنی استفاده از عواطف در جهت کمک به کسب نتایج مطلوب، حل مسائل و استفاده از فرصت ها است و نیز توانایی تشخیص هیجانات گوناگون از یکدیگر و استفاده از آنها در جهت تفکر مۆثرتر.
فهم و درک هیجان ها: که همان توانایی فهم هیجان های پیچیده (نظیر احساس دو هیجان همزمان) و آگاهی از علل آنها و چگونگی تغییر هیجان ها از یک حالت به حالت دیگر است.
مدیریت و تنظیم هیجانها: یعنی توانایی اداره کردن هیجان ها در خود و دیگران، به کارگیری عواطف برای حل مسایل و هماهنگ کردن هیجان و تفکر.
هوش هیجانی در یک کلام یعنی «در مورد هیجانات خود باهوش باشید»
افرادی با هوش هیجانی بالا دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که آنها را از دیگران متمایز می کند و ضامن موفقیت آنها در زندگی است. افرادی با هوش هیجانی بالا می توانند به طور عمیق و منطقی بیندیشند و به جای اینکه واکنش نشان دهند، گوش کنند و خواسته هایشان را به شکل مناسب اظهار نمایند این افراد، احساسات یا افکار خشم را سرکوب نمی کنند، بلکه به جای آن، این احساسات و افکار را با روش سازنده اظهار می کنند. همچنین این افراد بهتر می توانند خود را کنترل کرده و به خود انگیزه دهند.
چنین افرادی احساسات خود را با روشی غیرخصمانه اظهار می دارند و از احساساتی که در افراد دیگر به وجود آمده نیز آگاهی دارند و به طور کلی افرادی با هوش هیجان بالا از ارتباطات بین فردی رضایت بخشی، لذت می برند.
افرادی با هوش هیجانی بالا دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند که آنها را از دیگران متمایز می کند و ضامن موفقیت آنها در زندگی است
بنابراین، افرادی که هوش هیجانی پایینی دارند نمی توانند با حوادث فشارزا و ناخوشایند سازگار شوند، و بیشتر دچار ناامیدی می گردند؛ و برعکس افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند پاسخ های سازشی و انطباقی بیشتر نسبت به وقایع ناگوار ومنفی زندگی از خود نشان می دهند و این دقیقا همان ویژگی هایی است که برای داشتن روابط بین فردی رضایت بخش باید به آنها توجه کنیم.
پیشنهادات و انتقادات خود را با ما در میان بگذارید…
دیدگاهتان را بنویسید